Meer inspanningen vereist om inwoners te betrekken bij lokale politiek

16 Januari 2017

Op de gemeenteraad van 17/1 legt SP.A  het voorstel op tafel om de gemeenteraad live te streamen via het internet. Het beoogde doel is om de burgers dichterbij de lokale politiek te brengen, en te zorgen voor meer transparantie. De gemeenteraad streamen kan voor meer transparantie zorgen, maar er zijn meer inspanningen nodig om de burgers te betrekken. Ook in Oostende wordt de gemeenteraad ook live uitgezonden op Youtube. Een kleine steekproef leert ons dat deze uitzendingen gemiddeld vijfhonderd views halen.

Trek daar nog alle views vanaf die weinig relevant zijn (mensen van buiten Oostende, mensen die een tweede keer kijken, mensen die ook zonder streaming de gemeenteraad zouden volgen, ....), en je kunt besluiten dat men in Oostende véél véél minder dan 1% van de plaatselijke bevolking bereikt.

Er zijn zeker heel wat positieve aspecten aan dit voorstel, maar er zijn zeker heel wat ideeën uit te werken die heel wat effectiever zijn, dan het streamen van de gemeenteraad via het internet.  Het is dan ook de vraag of het de investering in camera's en andere materialen te verantwoorden is. Bovendien moet men er dan ook voor zorgen dat de gemeenteraad laagdrempeliger wordt. Vaak gaat het over complexe materie die moeilijk te begrijpen is door de gewone burger.