Met belgerinkel naar de winkel

17 Januari 2014

Met belgerinkel naar de winkel

Groen pleit ervoor om in 2014 deel te nemen aan 'Met belgerinkel naar de winkel'. In het beleidsplan van ons steedje wordt gepleit om het fietsen te stimuleren. Deelnemen aan Met belgerinkel naar de winkel is niet alleen goed voor de mensen die fietsend of te voet naar de winkel gaan maar het komt ook de plaatselijke handelaars ten goede die het in onze gemeente al moeilijk genoeg hebben. Een spaarkaart van 7 stempels per keer dat u naar een deelnemende handelaar gaat levert al een kans op om één van de prijzen te winnen.Uit het einderapport van 'Met belgerinkel naar de winkel' 2013:

In 2013 organiseerden 180 Vlaamse gemeenten samen met meer dan 12.000 handelaars Met Belgerinkel naar de Winkel van 4 mei tot 8 juni. Bijna 60.000 fietsers werden zo gemotiveerd om met de fiets te gaan winkelen. De Belgerinkel-fietser sprong niet alleen op zijn fiets voor een beter leefmilieu, maar ook voor de beloning (in de vorm van de tombola) en voor zijn gezondheid.

Het gezondheids-thema inspireerde alle betrokken partijen van Met Belgerinkel naar de Winkel 2013: met de enthousiaste aanwezigheid van de fietsers op de plaatselijke start- en slotevenementen, met de versierde etalages van de handelaars en een gezonde coachingsessie als uitsmijter.

De regelmatige fietsers vinden in Met Belgerinkel naar de Winkel een leuke bondgenoot. De online bevraging van de fietsers geeft aan dat de campagne zijn effect niet mist: Bijna alle deelnemers worden aangezet om vaak of vaker ook de fiets te nemen voor andere korte verplaatsingen. 1 op 2 deelnemers (48%) zegt de auto minder gebruikt te hebben! De campagne is een duwtje in de rug bij hun dagelijkse fietsverplaatsingen. Zeker als daar een authentieke Belgerinkel-fiets of andere mooie tombolaprijzen mee valt te winnen!

De Belgerinkels-fietsers fietsen met veel plezier mee als hun gemeente is ingeschreven en er voldoende handelaars zijn om een volle spaarkaart te verzamelen. Verder mogen we niet vergeten dat de fietsers graag worden aangespoord en daarbij is een actieve handelaar van groot belang. Dikke pluim voor de 65 % van de handelaars die Belgerinkel volop weten te ondersteunen.

Voor een extra geslaagde campagne in 2014 blijft het belangrijk dat gemeenten naast sensibilisatie ook investeren in een veilige infrastructuur. Zo kunnen meer en veilige fietspaden in de gemeente de fietser motiveren om ook in 2014 deel te nemen aan Belgerinkel.

De online bevragingen van gemeenten en fietsers leverden ons in elk geval de nodige inspiratie en motivatie op voor Met Belgerinkel naar de Winkel, editie 2014. We hopen dat u ook volgend jaar, samen met ons, inzet op meer fietsers in Vlaanderen!