Een stad besturen, geen monopolyspel
03 Mei 2020
“Betaal 60.000 euro verblijfstaks als hoteluitbater en ga terug naar start."
Monopoly, wie kent het niet? Je leent geld, koopt en verkoopt huizen, je onderhandelt en ruilt om rijk te worden. Een grote dosis geluk komt van pas. Als je tijdens het spel krap bij kas zit moet je gebouwen verkopen of hypotheken nemen. Dit beroemde vastgoedspel lijkt verdacht veel op de wijze waarop nu Blankenberge bestuurd wordt.
Kanskaart of Algemeen Fonds?
“Betaal 60.000 euro verblijfstaks als hoteluitbater en ga terug naar start." Blankenberge voert zonder overleg met de sector meteen de hoogste verblijfstaks aan de kust in. Voor vele hoteluitbaters loopt dit bedrag op in de tienduizenden euro's. Ook andere tarieven op kap van verenigingen en inwoners
stijgen aanzienlijk. Een zaal huren in de bibliotheek of het cultuurcentrum wordt véél duurder. Ook een muziekinstrument huren of een cursus in de winteracademie wordt aanzienlijk duurder. Jammer!
De Bank is leeg
De stadskas is leeg. Ondanks de onverantwoorde verkoop van belangrijke gronden en gebouwen zoals het casino, de gronden van het zwembad en containerpark zal de stadsschuld stijgen van 40 naar 90 miljoen euro. Door foute investeringen en leningen schuift men de rekening door naar volgende generaties. Een spelletje Monopoly? Niet met ons!
Het kan anders
De centen moeten gaan naar belangrijke zaken zoals de aanpak van de armoede en minder naar prestigeprojecten zoals het nieuwe
cultureel centrum. Geef burgers ook transparantie en inspraak over hoe middelen besteed worden dankzij een burgerbegroting.